Bemutatók:

Török – magyar barátság

A címben említett kapcsolat 2013-ban kezdődött Nyíracsádon. A Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola tanítójaként lehetőségem nyílt bekapcsolódni egy Comenius nemzetközi iskolai programba, melyben hét ország vett részt, köztük Törökország is.
A zimankós márciusi időjárás nem szegte kedvét vendégeinknek. Tanárok és diákok lelkes csapata (44 fő) látogatott el hozzánk. A magyarországi program részeként nekem és a családomnak alkalmunk adódott egy kisebb lovasíjász bemutató megtartására. Ezért ez úton is szeretnék köszönetet mondani Illés Gabriella munkatársamnak, a program menedzserének.
Hosszas készület előzte meg az eseményt. Az egyik lovunk már készen állt a lovasíjászatra, de bemutatón még nem szerepelt. Az időjárás sem kedvezett, hiszen hó borított mindent. Ám leleményességet, ötleteket mindig időben küldenek nekünk az égiek. Most is így történt. Korhű ruházatban földi íjász gyakorlatokkal kezdtünk. Koleszár Árpád, törzsünk oszlopos tagja lóhátról íjjal lőtt, kelevézt dobott és szablyával rohamozott. Végezetül összekapcsoltuk a népzene, a néptánc és a harcművészet hagyományát. Koleszár Anna és Csontos Fanni citerával szólaltatta meg a talpalávaló muzsikát, Árpád pedig somogyi ugróst járva kézből 13 vesszőt lőtt ki. Nem szeretnék elfelejtkezni tapasztalt segítőnkről, Koleszár Ferencről sem, akinek sokat köszönhetünk lovaink kiképzéséért is.
A bemutató végén vendégeink lehetőséget kaptak gyakorlati tudás megszerzésére: kipróbálhatták az íjakat. Leglelkesebbek a török tanárok és diákok voltak. A nyelvi kommunikáció a korlátozott angoltudás miatt akadozott, ám az ősi ösztönök feléledtek és működtek.
Köztudott, hogy egykor régen a pusztai vándorlás idején sokáig együtt éltek őseink török törzsekkel is. Ez a testvéri érzés mai napig megvan mindkét népben. A nálunk tett látogatás alkalmával megtapasztalhattuk, hogy nagyra becsülnek és tisztelnek minket török testvéreink.
A kapcsolatunk folytatódott. Idén áprilisban egy hétre Törökországba utazhattam kolléganőmmel, Gabriellával a program záró rendezvényére. Az ország közepén fekvő Konya városa tőlünk nagyon messze esik, még repülővel is. Török testvéreink nagy szeretettel, gondoskodással vettek körül bennünket. Nagyszerű érzés volt az iskolai tablókon és a digitális kivetítőn látni a nálunk készült íjász képeket. Maradandó élményt szereztünk nekik! Cserébe én is életre szóló élményeket, barátságot kaptam tőlük. Olyan emberi értékekre bukkantam, amit sóvárogva keresünk a zűrös Európában: hit, hagyomány, értékrend, erkölcs, család.
Búcsúzásképpen török barátaim ezzel engedtek el: „Tudnod kell, hogy nálunk otthon vagy. Bármikor jössz hozzánk, szeretettel várunk!” Bár anyanyelvünk, vallásunk más, mégis szívünk egyformán dobban. Ez jelzi az igazi testvéri kapcsolatot.

Koleszár Tímea


A képre kattintva PowerPoint bemutató indul el!

 

Ópusztaszeri nyílzápor 2013.

Országos rendezvényen voltunk június 29-én az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.
Kassai Lajos és lovasíjászai rendszeresen részt vesznek a már hetedik alkalommal rendezett megemlékezésen. A 907-es pozsonyi csatára emlékeztünk, amikor is megelevenedett a magyarság egy dicsőséges korszaka, hiteles képet kaphattunk a X. századi magyarok életmódjáról, félelmetes harcmodoráról.
Törzsünkből heten kapcsolódtunk be az előkészületekbe. Mesterünk tíz jól képzett lovát hozta el, amelyeket alaposan fel kellett készíteni a csatajelenethez. Más hagyományőrző lovasokkal együtt kellett a csatatéren rendezett mozgásban vonulniuk. A lovak és lovasok teljes harci felszerelésben jelentek meg. Megláthattuk, mennyire fontos a ló alapos kiképzése és a felszerelés pontos felhelyezése. Ugyanis a csatatéren nincs lehetőség igazításra, a harcos és lova élete múlhat rajta.
A legjobb lovasíjászok fergeteges bemutatóval kápráztatták el a nézőket. A nyílzápor során több száz íjásszal együtt tiszteleghettünk őseink emlékének.

 

2012. szeptember 22.-i bemutatónk Biharkeresztesen:

 

2012. szeptember 8.-i bemutatónk Zsákán:

2011. augusztus 20.-i bemutatónk a debreceni kerekestelepi fürdőn:

Ezenkívül, 2009-ben bemutatót tartottunk
a mikepércsi  Magyar Portékák Vásárán,  a Hortobágyi Vadásznapokon.

Többször vettünk már részt a létavértesi és a nyíracsádi falunapon.